Etelä-Karjalan pienten kuntien innovaatio- ja kokeiluekosysteemin kehittäminen
Hanke on päättynyt 31.12.2022
← Takaisin

Iskujoukot ja Kokeilumestarit pienten kuntien kehityksen vauhdittajiksi

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT -yliopisto ovat käynnistäneet MINT-palvelun, joka auttaa Etelä-Karjalan pieniä kuntia ja niiden yrityksiä uudistamaan toimintaansa nopean kokeilevan kehittämisen hengessä ja suuntaamaan katsettaan eteenpäin korkeakouluyhteistyön avulla.

Toiminta käynnistyi vauhdikkaasti marraskuussa, kun LABin ja LUTin asiantuntijoista muodostuvat iskujoukot vierailivat kunnissa ja niiden yrityksissä keräämässä kehitystarpeita. Vastaavasti kunnista kävi iskujoukkoja Skinnarilan kampuksella. Kymmenen iskujoukkovierailua synnytti nopeasti 23 kehitystarvetta. Iskujoukkojen tehtävä on ylläpitää jatkossakin yhteistyön aloituskynnys mahdollisimman matalana.

Kunta- ja yrityskohtaisten tarpeiden lisäksi on tunnistettu alueellisesti yhteisiä tarpeita. Varsinkin eSports -tapahtumat ja matkailuyrittäjien palveluiden paketointi ovat herättäneet laajasti kiinnostusta. eSportsin osalta järjestettiin joulukuussa iskujoukkojen törmäytyspaja, joissa kohtasivat yritysedustajat, kuntien henkilöstö ja opiskelijat sekä Skinnarilan kampuksen asiantuntijat ja opiskelijat. Näiden tavoitteena on käynnistää eri kunnissa eSports-toimintaa ja ristiinoppia siitä toisilta.

Käytännön kehitystyön ohessa kuntiin ja yrityksiin syntyy uusia Kokeilumestareita, joiden avulla oppiminen tapahtuu mestari – kisällimallilla. Kokeilumestari on kokeilevan kehittämisen periaatteiden osaajaksi kasvava henkilö, jonka asenne ja taidot painottuvat jahkailun ja ennakkosuunnittelun sijasta nopeaan tekemiseen, asiakkaan kohtaamiseen ja oppimiseen. Kartoitukset ja selvitykset ovat kokeilumestarille kirosanoja.

MINT-toimintamalli käynnistetään osana EAKR:n rahoittamaa ”Etelä-Karjalan pienten kuntien innovaatio- ja kokeiluekosysteemin kehittäminen” -hanketta, jonka toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto sekä Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat vuosina 2019 - 2021.