Etelä-Karjalan pienten kuntien innovaatio- ja kokeiluekosysteemin kehittäminen
Hanke on päättynyt 31.12.2022
← Takaisin

Virtuaalinen itsenäisyysjuhla – kokeilusta itsenäiseksi toteutukseksi

MINT-projektissa, Etelä-Karjalan pienten kuntien innovaatio- ja kokeiluekosysteemin kehittäminen, päätettiin viime vuonna kokeilevan kehittämisen menetelmien mukaisesti toteuttaa virtuaalinen itsenäisyyspäivän juhla. Tapahtumaidea lähti MINT-projektin ohjausryhmästä, jossa keskusteltiin koronan vaikutuksista perinteisten itsenäisyyspäivän tapahtumien järjestämiseen. Monissa Etelä-Karjalan pienissä kunnissa, kuten isommissakin, on järjestetty perinteisesti erilaisia itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia ja tapahtumia kuntalaisille. Koronapandemian vaikutukset ja erilaiset kokoontumisrajoitukset toivat kuitenkin oman haasteensa lähitapahtumien järjestämiseen.

Niinpä MINT-projektin osatoteuttajakunnat päättivät yhdistää voimansa ja yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa lähdettiin kokeilemaan virtuaalista itsenäisyysjuhlaa. Tapahtuma sai nimekseen VIP e-Karjala. Toteutus tehtiin YouTuben kautta erillisille verkkosivuille. Tapahtumalla oli katsojia YouTuben kautta 1020 ja verkkosivuilla vierailuja oli yhteensä 2277 aikavälillä 2.12 – 8.12. Kokeilun toteuttamisesta ja tuloksista voi lukea lisää artikkelista (Melkko & Salmela 2020) sekä MINT-projektin omalla nettisivulla (MINT 2020).

Kuva 1: virtuaalinen itsenäisyyspäivä

Vuosi 2021

Viime vuonna kokeilun yhdeksi tavoitteeksi asetettiin, että virtuaalinen itsenäisyysjuhla järjestetään myös jatkossa ja tänä vuonna Etelä-Karjalan pienet kunnat järjestävät virtuaalisen itsenäisyysjuhlan itsenäisesti, yhteisen työryhmän ja ammattimaisen tapahtumatuottajan avulla. MINT-projekti on toiminut taustalla tukena, mutta päävastuu tapahtuman järjestämisestä on ollut kunnilla. Tapahtuman toteutuksesta kunnat saivat viime vuodelta hyvää kokemusta ja viime vuodesta poiketen nyt koko videon toteuttaa alan ammattilaisyritys. Tänä vuonna myöskään erillistä sivustoa ei tehdä tapahtumaa varten, vaan tapahtuma on osallistuvien kuntien verkkosivujen kautta katsottavissa YouTubessa.

Kasvua ja riehakasta juhlaa

Edellisenä vuonna Etelä-Karjalan pienten kuntien virtuaalista itsenäisyyspäivää oli toteuttamassa Parikkala, Rautjärvi, Taipalsaari, Savitaipale sekä Luumäki. Tänä vuonna näiden lisäksi tapahtuman järjestämiseen osallistuu myös Lemin kunta. Tapahtuman sisältö poikkeaa hieman perinteisestä itsenäisyyspäiväjuhlasta, sillä mukana on mm. räppäri, hevikitaristi, runonlausuntaa sekä pop-iskelmää. Ohjelmassa on myös piipahduksia mukana olevien kuntien kohteissa ja niiden esittelyä. Juhlan aikana käydään mm. Kollaa ja Simo Häyhä -museossa Rautjärvellä.

Tapahtuma on katsottavissa 6.12.2021 klo 13 alkaen. Linkki juhlaan löytyy osallistuvien kuntien kotisivuilta. Juhla on nähtävissä kahden viikon ajan ensiesityksestä.

Lähteet

Melkko, E. & Salmela, E. 2020: Näin syntyi Etelä-Karjalan pienten kuntien virtuaalinen itsenäisyyspäivätapahtuma. [Viitattu 29.11.2021]. LAB-ammattikorkeakoulun Innovaatioiden kaupallistamisen vuosijulkaisu. Saatavissa: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/506981/LAB_2021_28_fi.pdf sivu 82

Kirjoittajat: Elsa Melkko, Teemu Rasi

Artikkeli on julkaistu 30.11.2021 LAB Focus julkaisualustalla: https://blogit.lab.fi/labfocus/virtuaalinen-itsenaisyysjuhla-kokeilusta-itsenaiseksi-toteutukseksi/

Linkit

Melkko, E. 2020: Etelä-Karjalan pienten kuntien Virtuaalinen Itsenäisyyspäivä eli VIP e-Karjala tapahtuma järjestettiin verkossa sunnuntaina 6.12 klo 12.00 alkaen. [Viitattu 29.11.2021]. Saatavissa: https://www.minttiin.fi/etela-karjalan-pienet-kunnat-juhlivat-itsenaisyyspaivaa-virtuaalisesti-6-12/